Frankrijk ; Omgeving Verdun 16 Juni



We komen wat laat uit bed, de zon schijnt al volop ! We rijden via binnenwegen richting Verdun, opvallend hoeveel monumenten ter ere van de soldaten er staan. Dichtbij Verdun is er zelfs een stuk loopgraaf als graf ingericht met daaromheen een soort ere gedenkmuur. Tenslotte komen we bij het fort Douaumont. Dit fort was gebouwd in 1885, maar gaandeweg steeds weer gemoderniseerd en verstevigd zodat het bij het uitbreken van de 1e wereldoorlog als een v.d. sterkste forten werd beschouwd. Meer weten lees dan hierover in Wikipedia. Wel blijkt duidelijk dat het fort voor de soldaten die hierin zaten een hel blijkt te zijn. Er was een tijdlang geen toiletten en nauwelijks water, door de bouw resoneerde het geluid van inslagen zodanig dat men er doof van werd,etc.


We brengen hier een paar uur door en gaan tevens wat van de omgeving zien, werkelijk overal vind je nog resten van loopgraven in allerlei vormen. Macaber is wel dat ondanks alle ellende de omgeving vol met bloemen en vlinders is.


We rijden rustig naar beneden en besluiten te overnachten bij Goncourt. Ook dit plaatsje blijkt weer een gehucht te zijn, mssn. 500 inwoners ! Ook hier blijkt het mogelijk om langs de Maas te staan. Hier valt verder niet veel te beleven dus wederom een stukje lezen en naar bed.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Frankr. Spanje Port. Maart April 2015