Vervolg Portugal 2011 A

 

Dag 20 (17-05-2011) Sameiros de Jesus

DSC01675DSC01676DSC01677DSC01680DSC01681DSC01682DSC01684DSC01685DSC01690

In de ochtend eerst boodschappen gedaan bij Leclerc (supermarkt),vervolgens gaan wij terug naar Chavez en bewonderen weer een aantal oude gebouwen. Vervolgens verder richting Braga, de bedoeling is hier om een bedevaartsplek t.w. Bom Jesus te bezoeken. De TT de juiste coördinaten ingevoerd en wij rijden naar de bew. plek. Althans de weg kronkelt en stijgt, wij schakelen terug van 4 naar 3, vervolgens naar 2 en uiteindelijk naar 1. De bus redt het niet! Rijdt terug dus wij zweten peentjes, uiteindelijk weten wij de car te draaien en zoeken een alternatieve route. Opeens komen wij bij een trammetje welke op waterdruk blijkt te rijden en ons ineens naar Bom Jesus brengt. Een imposant geheel van kerken en kerkjes in een prachtig park, wij blijven hier een tijdje ronddwalen en gaan vervolgens naar een camperplek welke blijkt te liggen bij een imposante basiliek Sameiros de Jesus. Ook hier wandelen wij wat rond, gaan wat relaxen om vervolgens in een aanliggend restaurant een eenvoudig maal te verorberen.

Dag 21 (18-05-2011) Barcelos

DSC01693DSC01694DSC01697DSC01698DSC01702DSC01706

In een vreedzame zo niet religieuze bui rijden wij naar de volgende interessante stad, t.w. Quimaraes. Een ontzettend drukke stad waar wij maar geen parkeerplek weten te vinden. Plotseling zien wij een bord “Teleferico “ , daar aangekomen is er net een parkeerplek en besluiten wij gelijk van deze kabelbaan gebruik te maken, geen idee eigenlijk waar naar toe ! Wij blijken te gaan naar een groot park genaamd Penha. Dit park ligt vol met rotsblokken, niet hoekig of zo, maar allemaal afgeronde rotsblokken. Sommigen liggen tegen elkaar, anderen op elkaar, waar mogelijk heeft men er paadjes tussen over en onder gemaakt. Een prachtig maar ook vreemd gezicht. Ergens zijn ook grotten ontstaan en in een van deze grotten is een kerkje ingericht. Gelukkig ook wat barretjes, zodat wij ons regelmatig kunnen laven. Terug met de kabelbaan (Maria vindt het maar gedeeltelijk leuk, heeft last van hoogtevrees) blijkt niet al te ver van onze parkeerplek het oude centrum te liggen en gaan wij daar een paar uur ronddwalen. Terug naar de auto om verder te gaan richting Barcelos. Hier aangekomen gaan wij staan op een Camperplek dicht bij een rivier. Eten en de dag is weer afgelopen.

Dag 22 en 23  (19/20-05-2011) Viana do Castello

DSC01707DSC01708DSC01709DSC01710DSC01711DSC01712

Barcelos hebben wij uitgekozen omdat op Donderdag er een enorme grote markt met van alles en nog wat wordt gehouden. Dus vandaag de markt op, was wel even stevig lopen. Inderdaad een markt van honderden kraampjes, waarbij textiel en schoeisel toch wel de hoofdmoot vormt. De drukte en warmte is enorm. Na het bekijken wat uitrusten bij een barretje en gaan wij uiteraard ook het oude gedeelte van dit stadje bekijken. Ook hier valt het weer op dat veel gebouwen die duidelijk eeuwen oud zijn, min of meer op instorten staan, jammer. Wij gaan weer verder via binnenwegen naar Viana do Castello waar wij op een Camping gaan staan. De Camping ligt zelf ver van de stad maar wel dicht bij het strand, ook blijkt er een soort veer te gaan van vlakbij naar de stad. Genoeg reden om hier wat langer te blijven. De eerste dag wat uitrusten en via een weggetje gemaakt van houten delen naar het strand, hier wat rondgewandeld. De volgende dag gaat Maria zwemmen, maar wel in het zwembad. Met het veerbootje (gewoon een klein motorbootje) voor E1,30 (pp) naar de overkant. Na een toch wel stevige wandeling bereiken wij ook hier het oude centrum om de diverse oude gebouwen te bewonderen, gelukkig zijn de meesten nog in redelijke staat. Na ergens wat gedronken en gegeten te hebben, weer terug naar de Camping. In de avond een redelijk goed diner in een plaatselijk restaurant. Einde dag.

Dag 24 en 25 (21/22-05-2011) Sanxenxo (Spanje)

DSC01714DSC01716DSC01718DSC01719DSC01720DSC01721

Eigenlijk zouden wij nog wat langer blijven, maar de bewolking komt op en het lijkt alsof het gaat regenen, dus gaan wij toch weer verder. Oorspronkelijk was het de bedoeling om verder zuidwaarts te gaan maar Maria is bang dat wij dan te laat in Juni weer in Nederland terugkomen dus gaan wij noordwaarts, terug naar Spanje. Via de Campergids worden wij geleidt naar een Camperplek in het plaatsje Redondela. Het plaatsje lijkt leuk, maar de Camperplek niet, is gewoon een parkeerplaats vlakbij een muur vol met Graffiti, de Camper wordt wel neergezet en wij gaan met de fiets een deel van het stadje verkennen. Door de grote hoogteverschillen komen wij niet overal waar wij zouden willen, maar het is niet anders. Bij de baai vinden wij een houten parcours welke zich rond de baai slingert, dit volgen wij wel voor een deel. Gevolg zeer fraaie vergezichten. Terug bij de camper gaan wij weer verder en wel richting Sanxenxo. De eerste camperplek is een kaal stuk land waarvoor men toch E 5,00 durft te vragen, gauw verder. Even verderop vinden wij tussen de vele appartementen, hotels en campings de camping welke ons redelijk goed bevalt. Ongelofelijk druk (wat wil je ; op zaterdag) met name door Spanjaarden die hier overduidelijk vaste staanplaatsen hebben. Omdat het goed heet is en het strand pal bij, besluiten wij hier 2 dagen te staan. De eerste dag wordt besloten met niets doen. De tweede dag gaan wij eerst een lange strandwandeling maken, uitrusten en vervolgens gaat Maria in de zee zwemmen en Rob let op, op een stoeltje en een zonnescherm boven het bolletje. Hierna uiteraard weer uitrusten, einde dag.

Dag 26 (23-05-2011) Santiago de Compostello

Mooi weer, eigenlijk smoorheet, maar wij gaan weer verder richting Santiago. Via het bekende Camperboek vinden wij uit dat als wij de Camper in het plaatsje Milloidoire laten staan, wij dan met een bus naar Santiago kunnen komen. Voor € 1,30 pp.pakken wij de bus en komen in het centrum aan, blijkt echter het zakencentrum te zijn en het vragen naar de route naar het hist. centrum maakt ons snel duidelijk dat de route te ver en te moeilijk lopen is. Terug naar da Camper en wij besluiten toch in Santiago te gaan staan. De Camperplek blijkt een behoorlijk eind buiten de stad te zijn, maar wij staan eigenlijk best aardig aan de rand van een groot park en gaan dan wat wandelen in de buurt.

Dag 27 (24-05-2011) Valdovina (Camping A Lagoa)

DSC01724DSC01728DSC01730

In de ochtend verlaten wij de Camperplek want wij willen toch proberen om ergens in het hist. centrum te parkeren want de stad lijkt interessant genoeg. Helaas, de stad is overvol met geparkeerde auto’s, zelfs tot ver buiten het centrum kunnen wij nergens parkeren. Probleem blijft dat wij door de hoogte van de Camper niet op alle plekken kunnen staan. Teleurgesteld besluiten wij de stad te verlaten en verder te gaan via de kust naar het Noorden. Via leuke en allerlei fotogenieke wegen komen wij uiteindelijk in Valdovina. Hier zou een Camperplek zijn bij het strand. Dus niet, want je mag hier alleen dagrecreatief bezig zijn. Wij zien echter iets verder een Camping en gaan daar staan. Het strand is hooguit 100 mtr. verder, wij gaan uitgebreid langs het strand wandelen en wat niksen op de Camping.

Dag 28 (25-05-2011) Luarca (Camping Los Cantiles)   

DSC01731DSC01732DSC01734

Het blijft maar mooi weer, maar toch weer verder langs de kust. Wij pakken zoveel mogelijk de wegen die pal langs de zee lopen, deels lukt dit wel, helaas echter zijn er ook stukken die 4 baans zijn en waar je niets van de oceaan kan zien. Erg snel gaat het allemaal niet. Onderweg zakken wij af naar een leuk vissersplaatsje Porto do Barqueiro , hier ook lunchen. Verder, de hemel begint te betrekken en plotseling wat druppels. Uiteindelijk in een lichte regen komen wij bij een Camperplek in Luarca. Ook deze plek is eigenlijk gewoon een parkeerplek die ook redelijk ver lijkt te zijn van het centrum. Wij kiezen voor de tweede camperplek welke uiteindelijk een Camping blijkt te zijn, hoog boven Luarca. Eigenlijk nog steeds niet de bedoeling, Maria heeft behoorlijk de pest in, wordt waarschijnlijk versterkt door een zware onweersbui. Morgen zien wij wel verder.

Dag 29 (26-05-2011) Llanes

DSC01739DSC01740DSC01743DSC01745DSC01747

In de nacht blijkt het geregend te hebben, wat zeg ik gehoosd. Wordt wakker van een konstant gedrup, blijkt het bovenvenster niet goed gesloten te zijn met als gevolg dat mijn kant van het bed drijfnat is. De regen houdt aan dus gaan wij maar snel verder. Wederom zoveel mogelijk via binnenwegen. Als eerste stop, tevens mogelijke camperplaats het plaatsje Vega. Voor het plaatsje rijden wij door enorme rotsformaties. Bij een soort lunchplek stoppen wij. Tot onze verbazing zien wij hoog in de rotsen klimgeiten, ook is er een watertje met een stevig verval. Kortom een adembenemende plek, verder naar de camperplek, die blijkt gesloten. Omdat dit dicht bij het strand ligt, gaan wij wat langs het strand wandelen. De regen houdt zich koest. Weer verder, zoeken wij het vissersplaatsje      Ribadesella op, gaan ook hier wat langs de baai wandelen. Proberen vervolgens in het centrum te parkeren, blijkt ook hier een crime, echter hebben geluk en kunnen toch een plek vinden. Centrum is niet echt spectaculair, bovendien is het siesta, dus de meeste winkels zijn dicht. Na enige tijd weer verder. Opnieuw via het Camperboek een plaatsje gezocht, dit wordt nu Llanes, hier blijkt een groot parkeerterrein pal bij het strand (Playa de Torres) de camperplek te zijn. Het regent af en toe, de zon is er nauwelijks, dus het is niet overdreven warm en willen wij hier de nacht doorbrengen. Het strand biedt een vreemd aanzicht, want overal in het rulle zand staan grote pieken rots, de zee beukt ook tegen forse rotsblokken, al met al een fascinerend gezicht. Ons valt de laatste paar dagen weer op dat je bij zowat elk plaatsje weer borden ziet met verwijzingen naar paadjes voor de pelgrimage naar Santiago de Compostella, daarom maar een fotootje van een dergelijke aanwijzing.

Dag 30 (27-05-2011)  Islares  (Camping Playa Arentillas)

100_1203100_1200100_1205DSC01752DSC01754DSC01757

Voor ons doen redelijk op tijd (10.30u) richting San Vincente de la Barquera, een vissersdorp met o.a. grotten en een ruïne van een kasteel. Onderweg miezert het wat.In het verleden genoeg grotten bekeken dus slaan we die over. Eerst wat drinken om vervolgens een aantal trappen op te klauteren om de omgeving van de ruïnes te bewonderen, redelijk interessant. Weer verder via binnendoor wegen naar Santillana del Mar (een Unesco beschermd museumdorp). Het weer wordt gelijk een stuk beter en af en toe schijnt de zon. Het dorp is inderdaad bijzonder mooi en authentiek. Uiteraard ook veel restaurants zodat wij gelijk wat gaan eten en drinken. In het Camperboek stond dat hier ook een gedoogplek was, wij krijgen de indruk dat die opgeheven is, want nergens is er een Camper te zien. Niet al te ver,in Islares vinden wij een Camping. Deze blijkt pal bij een strand te liggen waar een groot aantal surfers op de zee proberen om op de golven mee naar het strand te surfen. Ook is er een haventje waarvan wij ons afvragen hoe de scheepjes (inderdaad niet groot) door een redelijk smalle doorgang tussen rotsen, naar binnen cq. naar buiten kunnen komen. Wat eten en drinken en de dag is weer om.

Dag 31 en 32  (28/29-05-2011) Ondarra (Camping Saturraran)

100_1206100_1208DSC01764100_1219DSC01774DSC01772100_1218DSC01773100_1214

De WC wordt schoongemaakt en het water ververst. Wij gaan weer via binnenwegen naar Bilbao. De bedoeling is om het Guggenheim Museum te bezoeken. In Bilbao rijden wij een aantal keren goed mis, maar uiteindelijk komen we bij het museum, althans in de buurt, want wat we ook proberen, er is geen millimeter parkeerruimte te vinden. Uiteindelijk besluiten we maar verder te gaan, richting Ondarra. Onderweg stoppen we ergens voor een kopje koffie, die smaakt ronduit smerig. Blijkt dat het water een vieze scherpe smaak heeft alsof men een forse hoeveelheid ontsmettingsmiddel er in heeft gegooid. Wij gaan maar wat in de omgeving wandelen waarbij wij stuiten op een verlaten steengroeve, doet wat vreemd aan doordat het lijkt alsof de groeve zeer plotseling verlaten is. De binnenweg naar Ondarra wordt een stuk smaller en steeds bochtiger. Op zich leuk maar wel vermoeiend rijden, Reeds voor Ondarra zien wij aan de kant v.d weg wagens geparkeerd en naarmate wij dichter bij het stadje komen, staan steeds meer auto’s zelfs dubbel geparkeerd. Wat we ook doen, er is geen parkeermogelijkheid. Uit arremoede besluiten wij verder te rijdem. Iets voorbij Ondarra worden wij aangehouden met de mededeling dat verderop geen overnachtingsmogelijkheden zijn, de bewuste dame’s staan wel (toevallig !!) pal bij een Camping. Rob was toch al moe, dus maar de Camping op, best duur € 20,00. Hier horen wij dat de drukte verband houdt met feesten die morgen in Ondarra gehouden worden. Ook blijkt nu dat je via het strand en een boulevard lopend bij het stadje kan komen. Wij weer gelijk actief en hup naar het stadje. In ca. 20 minuten komen wij daar aan en gaan het oude centrum bekijken, want dat was de eigenlijke reden dat wij hier wilden zijn. Mooie oude gebouwen die ook grappig er uitzien door het vele wasgoed wat uit de ramen hangt. Wat gegeten en gedronken en moe edoch voldaan gaan wij weer terug naar de Camping. Morgen per fiets weer terug voor de festiviteiten. De volgende ochtend niet al te vroeg fietsend/lopend naar he stadje, want zoals wij al enigszins vermoedden is het van het strand naar het stadje afgeladen vol. Bij het stadje gekomen kun je al bijna over de hoofden lopen, wat ook al direct opvalt is het drinken, uiteraard wordt er veel bier gezopen, maar m.n. jongeren zie je veel met mixdrankjes. Gisteren maar zeker vandaag is het duidelijk dat wij in Baskenland zijn en dat deze feestdag een baskische feestdag is, want de geschreven taal is zo goed als uitsluitend baskisch, dus volledig voor ons onbegrijpelijk ! De sfeer is gemoedelijk/gezellig en wij vermaken ons prima. Op verschillende punten zijn er dans of muziekactiviteiten. In de middag beginnen wij de beentjes goed te voelen en besluiten wij toch maar langzamerhand terug te fietsen. In de namiddag betrekt de lucht en gaat het wat regenen. Op de Camping beginnen de spanjaarden hun spullen in te pakken en te vertrekken, straks staan wij nog alleen. Einde van een leuke dag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Frankr. Spanje Port. Maart April 2015