Dag 15/3 t/m 24/3




Dag 15/3 niets bijzonder

Dag 16/3 MELASTI oftewel de dag dat de tempelstukken op het strand (symbolisch) gereinigd dienen te worden. De dorpen komen dan om de beurt naar een strand in een processie met muziek en kleurige vaandels en uiteraard hun belangrijkste tempelattributen. Iedereen trekt z'n mooiste ceremoniele kleding aan wat dan een kleurig geheel oplevert. Op het strand wordt gebeden en gezongen en uiteraard wat gegeten en gedronken en met elkaar gekletst.

Dag 17/3 wat rondgereden op een mooie route t.w. een bergweggetje tussen Padangbai en Candi Dasa. Smal weggetje met vele kronkels die op enig moment zelfs even in de wolken komt. Een aantal bedrijfjes zijn hier bezig om uit zwart steen allerlei sculpturen te maken.Aanrader !

Dag 18/3 De OgohOgoh, vele jongeren zijn dagen bezig geweest om meer dan manshoge figuren te maken, vaak duivelachtig. Deze moeten de kwade geesten voorstellen. Savonds worden de figuren op de schouders gedragen en op kruispunten vele malen gedraaid, de geesten worden dan op een dwaalspoor gebracht, zijn de weg naar het dorp kwijt en zullen dan verdwijnen.
Ook dit is een echt spectakel waaraan hele dorpen meedoen !

Dag 19/3 Nyepi of Nieuwjaarsdag. Het hele eiland is nu in diepe rust, niemand mag meer buiten lopen,rijden of wat dan ook. Vaar en vliegverkeer wordt ook stilgelegd, speciale wakers zien erop toe dat ook echt niemand wat buiten z'n huis doet. Wij dienen ook braaf in het hotel ons te vermaken. De gedachte achter dit ritueel is dat de boze geesten boven Bali komen vliegen, niemand zien en dan denken dat hier niets te beleven valt en dus doorvliegen. Als je dit vaker hebt meegemaakt is dit een dag om maar gauw te vergeten !

Dag 20/3 Echt een dooie dag, iedereen gaat naar iedereen om elkaar te feliciteren, wij als simpele toeristen kunnen eigenlijk niets doen want alle shopjes zijn dicht, dus ook een dag om maar gauw te vergeten.

Dagen 21/3 tot 24/3
Wederom veel gewandelt en op de motor gezeten maar ik weet niet zo gauw hierover iets te vertellen, het regent trouwens nu ook regelmatig dus ook een aantal uren binnen gezeten en naar de Nederlandse TV gekeken (BVN).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Frankr. Spanje Port. Maart April 2015