België/Frankrijk 28 Mei t/m 08 Juni 2014


28 t/m 30-05-2014 Wervik ( Kampeerautoplaats)
DSCN1014DSCN1016DSCN1040
Weer op weg. Eerst langs Soofie, een fietsenwinkel in Roosendaal. Wij hadden hier al eerder wat elektrische fietsen uitgeprobeerd. Het ideaal zou zijn een paar elektrische fietsen op een speciale fietsenhouder achterop de Buscamper, blijkt echter om een aantal redenen niet simpel realiseerbaar. Na wat uitproberen hebben wij nu een 2tal kleinere elektrische fietsen met middenmotor aangeschaft. Deze kunnen wij wel op de standaard fietsenhouder tillen. Hierna met goede moed naar Ieper (Be.), wij willen wel eens wat meer zien van de “Grote oorlog “. Na enige uren rijden door uiterst somber weer bereiken wij Ieper. De camperplek blijkt echter helemaal vol, na enig beraad besluiten wij naar Wervik te rijden. Een klein plaatsje bij de grens met Frankrijk. Na behoorlijk veel zoeken vinden wij uiteindelijk de Camperplek. Redelijk duur, want E 10,00. Wel is dit dan geldig voor 3 dagen en incl. elektriciteit. Wij zijn wat laat dus gaan vandaag niets meer ondernemen, wel zien wij dat wij op een soort eiland staan midden in de natuur. Dus morgen de omgeving ontdekken ! 29-05 begint redelijk zonnig en wij gaan gelijk naar het dorpje, valt nogal tegen, geen interessante gebouwen en weinig verkeer. Wij wisten al dat als je een brug overgaat je dan gelijk in Frankrijk bent en wel in Werviq Sud, heel vreemd dat het overschrijden van een brug gelijk betekent dat iedereen Frans praat, er is nauwelijks een overgang. Hoe dan ook hier leeft het meer, er is een kermis en ook een grote tent met waarschijnlijk later allerlei activiteiten.Wij gaan terug naar de Camper om in de namiddag allerlei muziek te horen. In het dorp gaat een grote optocht langs met allerlei versierde wagens en allerlei bands. De optocht blijkt gestart en zal ook eindigen in het Franse deel. Wat later gaan wij ook hierheen en worden vergast op keltische muziek maar wel door Franse musici. Na wat geluisterd te hebben terug naar de Camper. Op 30-05 begint de dag zonnig, de gehele dag is er soms zon (en dan is het goed heet) en soms is de zon weg en dan is het gelijk behoorlijk fris. Wij gaan wederom in de beide dorpjes wat fietsen en wandelen en wat slenteren op de markt in het Vlaamse deel. In de namiddag gaan wij bij de Camper lekker zonnen. Geen verdere vermeldenswaardige zaken. 

31-05-2014 Arras (Camperplaats)
DSCN1042DSCN1043DSCN1045
Voor ons doen vroeg (nu ja 11.00u.) op weg, de bedoeling is om vroeg in Arras aan te komen in de hoop nog een markt mee te maken. Lekker weer, redelijke weg en wij komen rond 12.15.u. bij de Camperplaats aan, tot onze grote opluchting blijkt er nog plaats te zijn en vervolgens blijkt het centrum van Arras ook nog eens redelijk dichtbij. De markt was men al aan het afbouwen, gaan wat kijken en richten ons vervolgens op de bouwstijl van de huizen bij het centrale plein. Al deze huizen zijn na de 1e WW in Vlaamse stijl opgebouwd, best erg indrukwekkend. Vervolgens gaan wij het Stadhuis, een kerk en de grote Kathedraal bekijken. Wat drinken hier en daar. In de late namiddag ergens in een restaurant redelijk gegeten. Hierna terug naar de Camper.
 
01-06-2014 Amiens (Parkeerplek)
DSCN1048DSCN1049DSCN1051
Bij het wakker worden is de zon niet aanwezig en lijkt het koud. Wat eten dan weer verder, eerst naar Lucieu, in een oud boekje lazen wij dat daar een te bezichtigen kasteel zou zijn, niet dus, het kasteel lijkt er wel te zijn maar wordt nu gebruikt door een instantie, wij kunnen er niet in. Inmiddels is wel gelukkig de zon teruggekeerd en is het dus gelijk lekker warm. Wij wandelen toch even door het dorpje wat er verder wel leuk uitziet.Het volgende te bezoeken plaatsje wordt Doullens, hier gaan wij even staan op een Camperplaats om vervolgens het dorpje te bekijken. Erg interessant maar wel blijkt alles gesloten, gelukkig vinden we nog een bakker waar wij een heerlijk stuk brood kunnen kopen. Ook bezoeken wij nog een Museum (het Lombardie Museum), opgezet door een rijke Industrieel aan het begin van de vorige eeuw, niet onaardig temeer omdat het gratis is.Het is nog redelijk vroeg dus wij besluiten om verder te rijden. Even voorbij het dorp vinden wij een mededeling dat hier een Vesting te zien is, dus gelijk kijken.Jawel, de deur is gesloten en verder is er van buiten slechts een paar monumentale vestingmuren te zien. Valt tegen dus. Na enige tijd rijden arriveren wij in Amiens waar wij bij een groot en naar later blijkt, mooi aangelegd park de Camper neer zetten. even later op de fiets wat rondrijden. Tot ons genoegen blijken wij niet al te ver van het centrum te zitten en zien wij ook nog aan een riviertje een rij restaurants, bij eentje gaan wij eten, Maria Mosselen en ik wat vleeswaar wat redelijk tegenviel. Hierna terug naar de Camper, avondritueel.

02-06-2014 Long (Camperplek)
DSCN1067DSCN1070DSCN1071
In de ochtend bij een krap zonnetje gaan wij op de fiets naar het Centrum van Amiens, de Kathedraal (de grootste van Frankrijk) bekijken wij uitgebreid van buiten en van binnen, uiterst imposant. Ook het stadsdeel Saint-Leu met zijn lage en veelkleurige huisjes wordt bekeken. Eigenlijk wilden wij ook een boottocht door dit stadsdeel doen maar kunnen de boten niet vinden.Na ook nog uitgebreid het Park St. Pierre bekeken te hebben besluiten wij dat wij voldoende van deze stad bekeken hebben en gaan wij verder en wel richting Long. Af en toe verkeerd rijdend komen wij in de namiddag in het dorpje Long aan. Wij gaan op een Camperplek staan vlak voor de gemeentelijke Camping, een leuke stek met uitzicht op een watertje.Ergens lezen wij dat hier ook een Chateau Long moet zijn. In de namiddag bezoeken wij het plaatsje wat erg aardig lijkt, helaas lijkt het bezoeken van het Chateau niet mogelijk. Einde dag.

03-06-2014 Albert (Camping)
DSCN1095DSCN1096DSCN1099
Vannacht regende het pijpenstelen en ook in de ochtend regent het regelmatig, wij gaan  het toilet schoonmaken en water inladen om vervolgens te vertrekken. Eigenlijk best jammer om te vertrekken want de omgeving is erg leuk en vol met vogelgeluiden, volgende keer beter. Wij gaan nu binnendoor via wat smallere weggetjes richting Albert. In Albert gaan wij het Museum over de 1eWW bezoeken, erg indrukwekkend. Hierna richting Camping, wat wij ook doen, wij kunnen de Camping niet vinden, uiteindelijk brengt een vriendelijke Fransman ons in de juiste straat. Wij vinden snel een plaatsje op een rustige Camping en de zon breekt ook gelijk door, het wordt dan ook direct warm, helaas zet dit niet door en wordt het afwisselend somber en zonnig. Somme

04-06-2014 St. Valery sur Somme (Camperplek)
DSCN1110DSCN1120DSCN1122
In de nacht heeft het vrijwel constant en hard geregend, ook in de ochtend zijn er felle regenbuien, wij besluiten om verder te gaan richting Peronne maar dan wel via een aantal WW1 Monumenten. Onze eerste stop is La Boiselle (het Lochnagar Crater ), hier is de krater nog zichtbaar van ca. 100 mtr. diameter en 30 mtr. diep welke door de Engelsen met een massa explosieven is ontstaan. Vervolgens gaan wij naar Beamont-Hamel (Terre-Neuvien), een Herdenkingsmonument van de Newfoundlanders, hier zijn van ca. 900 soldaten binnen een half uur meer dan 800 gesneuveld. Je vindt hier ook nog restanten van loopgraven. Ook een paar andere monumenten bezoeken wij. De hele dag is het afwisselend droog en regen, op enig moment vinden wij het genoeg en gaan naar Peronne, Ook hier weer regen, dus wij geloven het wel en gaan nu maar naar de Zee. Binnen 1,5 uur staan wij op een enorme grote camperplek in St. Valery sur Somme, ennn zo waar de zon komt door maar wel met veel wind. Morgen maar verder zien wat deze plaats te bieden heeft.   

05-06-2014 Fort Mahon Plage (Camperplaats)
DSCN1123DSCN1125DSCN1128
Vannacht weer een beetje regen, vanochtend gelukkig droog wel met veel wind. Wij gaan vandaag het stadje bekijken, in feite valt dit stadje in 2en uiteen, een toeristendeel en een deel met veel oude gebouwen. Eerst gaan wij wat rondlopen en eten in het toeristisch deel hierna uiteraard de oude gebouwen. Inmiddels was mijn haar aardig lang geworden, ergens vinden wij een kapper die snel en toch goed mijn haar doet. Weer terug naar de Camper besluiten wij weer verder te trekken en  valt de keus op Fort Mahon Plage, ca. 35 km. verder Noordwaarts. De Camperplaats hier is ook aardig groot maar duidelijk minder fraai opgezet als de vorige. De prijs is dezelfde t.w. E 9,00 voor 24 uur. Inmiddels is de wind gezakt en de zon sterk gaan stralen, dus helemaal goed. In de namiddag wat rondlopen, geen verdere vermeldenswaardige zaken.
   
06-06-2014 Equihen Plage (Camperplaats) 
DSCN1139DSCN1141DSCN1142
De ochtend begroet ons met veel zon, pakken de fiets en zien in de verte een Markt, voor zo’n klein plaatsje nog behoorlijk groot. Ook nu weer valt het ons op dat tegenwoordig de markten niet meer zo druk bezocht worden als voorheen, het is gewoon rustig. Hierna wat luieren in de zon en lunchen en wij gaan weer verder. In oorsprong wilden wij naar een andere Camperplek maar deze blijkt tijdelijk gesloten. In de voormiddag komen wij in Equihen Plage aan, in eerste instantie leek de Camperplek niet geweldig tot wij merkten bij het iets verder rijden dat je een fraai uitzicht op de zee hebt. Stoelen uit de Camper en niets doen. Vervolgens wat inkopen doen in de plaatselijke dorpswinkel, veel drinken en weinig eten, veel zonnen, einde dag.

07-06-2014 Bergues (Camperplaats)
DSCN1152DSCN1158DSCN1161
De dag begint redelijk zonnig maar na enige tijd begint het te betrekken en ook wat te miezeren, wij kunnen net zo goed vertrekken. Eerst in de buurt wat boodschappen doen om vervolgens via de snelweg naar Bergues, hier is een grote Camperplaats, gratis maar dan ook zonder faciliteiten zoals water lozen en innemen. Als wij aankomen is het al redelijk druk, zoals later zal blijken is in de namiddag zelfs het terrein helemaal vol. Na aankomst, er is lekker veel zon, gaan wij eerst wat zonnen om vervolgens wederom (wij waren hier al eerder) het plaatsje te verkennen. Wat drinken en hierna een deel van de vestingmuren verkennen waar wij nog niet eerder geweest zijn. In de namiddag terug naar de Camper, wat lezen, in de Camper eten, einde dag.

08-06-2014 Stavenisse
De zon is gelijk met ons op, gaan uitgebreid zonnen om vervolgens weer terug te gaan naar NL, geen vermeldenswaardige zaken op deze dag.
Einde

     

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Frankr. Spanje Port. Maart April 2015